Kútvölgyi Mihály : Bioételek gabonából
Jó fél évszázada gyerekkoromban Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott lábatlankodtunk a gépeknél, a kezünkkel szeleltük a magokat és úgy ettük. Édesanyám mindig mondta nekem, jól nézd meg, kisfiam, mert minden búzaszemen ott van Jézus arcképe. Én nagyítót is szereztem, és úgy nézegettem. Azóta már tudom, a búza a legértékesebb gabonafélénk, a lisztjéből sütött kenyér pedig szakrális anyag, a magyarság szent eledele. De a búza mellett a rozs, az árpa, a köles vagy akár a hajdina is az adott táj és az ott élő emberi közösség meghatározó élelme és takarmánya. Mert nem csak kenyér sül a gabonafélékből, de számtalan étel és ital is készül belőlük. Könyvünk ezekből ad ízelítőt. A Kárpát-medence egész területéről, a magyarlakta vidékekről gyűjtöttük a könyv anyagát. Sokan elárulták a régi, féltve őrzött recepteket. És ha otthon ezeket az ételeket megfőzik, a rejtekekből előkerülnek a régi ízek és zamatok: ezek őrzik az ősi tudást, azt hogy a gabonamagvak a
Hasonló könyvek
Zöldséges ételek a kárpát-medencéből
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Azt írják a régi kertészeti könyvek, hogy minden jóravaló birtoknak és gazdaságnak nélkülözhetetlen kelléke a konyhakert ennek kell adnia a mindennapi fogyasztásra való, háztart
Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Jó fél évszázada gyerekkoromban Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott lábatlankodtunk a gépeknél, a kezünkkel szeleltük a magokat és úgy ettük.
Vadételek - megőrzött ízek -
Szerző: Kútvölgyi Mihály
A Megőrzött ízek néprajzi szakácskönyv sorozat befejező kötete. A Kárpát-medencei vadgazdálkodás története,az ételkészítés néprajza, az ételek elkészítőinek történetei, gyöny
Halételek - megőrzött izek -
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Néprajzi szakácskönyvsorozatunk 7. kötete válogatást adaz ország szinte összes tájegységénekhalétel-receptjeiből. Mindezt színes étel-éstájfotókkal illusztrálva. Ismerteti a magyaro
Szárnyas ételek - megőrzött izek -
Szerző: Kútvölgyi Mihály
A paraszti élet hétköznapjainak fontos részesei voltak a szárnyasok. A ház körül, a kertben, a mezőn vagy a folyókban az állatok megtalálták táplálékuk nagyobb részét, az így termel
Ehető virágok
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Az ember ősidők óta fogyaszt növényeket, virágokat. nagyanyáink megsárgult szakácskönyveiben számos ital és húsétel tartalmaz ehető virágokat. Az olvasó ebben a könyvben is megtalál
Juhételek - megőrzött izek -
Szerző: Kútvölgyi Mihály
A rackajuh jellgzetes magyar fajta-csak ott található, ahol magyarok laknak. Húsa rendkívül finom, zsírban szegény, energiaértéke és ásványianyag tartalma magas. Kútvölgyi Mihály fényk