Kútvölgyi Mihály : Bioételek gabonából

ID: 0000144895
Értékelés:

0 / 5

ISBN: 9789639614710
Megjelenés éve: 2010
Állapot: Új könyv
Ezt a terméket jelenleg nem lehet rendelni. Rendelési szándékát emailben jelezheti.
CART: Amennyiben nem találja a keresett könyvet az oldal alján található email címre küldje el a könyv címét, szerzőjét, esetleg a megjelenés évét, mi válaszban megküldjük árajánlatunkat, milyen áron, időn belül tudjuk a könyvet küldeni.

Jó fél évszázada – gyerekkoromban – Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott lábatlankodtunk a gépeknél, a kezünkkel szeleltük a magokat és úgy ettük. Édesanyám mindig mondta nekem, jól nézd meg, kisfiam, mert minden búzaszemen ott van Jézus arcképe. Én nagyítót is szereztem, és úgy nézegettem. Azóta már tudom, a búza a legértékesebb gabonafélénk, a lisztjéből sütött kenyér pedig szakrális „anyag”, a magyarság szent eledele. De a búza mellett a rozs, az árpa, a köles vagy akár a hajdina is az adott táj és az ott élő emberi közösség meghatározó élelme és takarmánya. Mert nem csak kenyér sül a gabonafélékből, de számtalan étel és ital is készül belőlük. Könyvünk ezekből ad ízelítőt. A Kárpát-medence egész területéről, a magyarlakta vidékekről gyűjtöttük a könyv anyagát. Sokan elárulták a régi, féltve őrzött recepteket. És ha otthon ezeket az ételeket megfőzik, a rejtekekből előkerülnek a régi ízek és zamatok: ezek őrzik az ősi tudást, azt hogy a gabonamagvak a

Hasonló könyvek

8/9786158028813.jpg

Zöldséges ételek a kárpát-medencéből

Szerző: Kútvölgyi Mihály

Azt írják a régi kertészeti könyvek, hogy „minden jóravaló birtoknak és gazdaságnak nélkülözhetetlen kelléke a konyhakert” – ennek kell adnia a mindennapi fogyasztásra való, háztart

9/9789639614710.jpg

Bioételek gabonából

Szerző: Kútvölgyi Mihály

Jó fél évszázada – gyerekkoromban – Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott lábatlankodtunk a gépeknél, a kezünkkel szeleltük a magokat és úgy ettük.

3/9630033542.jpg

Fénybojtár

Szerző: Kútvölgyi Mihály

8/9789638667861.jpg

Vadételek - megőrzött ízek -

Szerző: Kútvölgyi Mihály

A Megőrzött ízek néprajzi szakácskönyv sorozat befejező kötete. A Kárpát-medencei vadgazdálkodás története,az ételkészítés néprajza, az ételek elkészítőinek történetei, gyöny

4/9639614221.jpg

Halételek - megőrzött izek -

Szerző: Kútvölgyi Mihály

Néprajzi szakácskönyvsorozatunk 7. kötete válogatást adaz ország szinte összes tájegységénekhalétel-receptjeiből. Mindezt színes étel-éstájfotókkal illusztrálva. Ismerteti a magyaro

8/9789638647887.jpg

Szárnyas ételek - megőrzött izek -

Szerző: Kútvölgyi Mihály

A paraszti élet hétköznapjainak fontos részesei voltak a szárnyasok. A ház körül, a kertben, a mezőn vagy a folyókban az állatok megtalálták táplálékuk nagyobb részét, az így termel

7/9638667819.jpg

Ehető virágok

Szerző: Kútvölgyi Mihály

Az ember ősidők óta fogyaszt növényeket, virágokat. nagyanyáink megsárgult szakácskönyveiben számos ital és húsétel tartalmaz ehető virágokat. Az olvasó ebben a könyvben is megtalál

0/9632100534.jpg

Juhételek - megőrzött izek -

Szerző: Kútvölgyi Mihály

A rackajuh jellgzetes magyar fajta-csak ott található, ahol magyarok laknak. Húsa rendkívül finom, zsírban szegény, energiaértéke és ásványianyag tartalma magas. Kútvölgyi Mihály fényk