
Hoffmann Zsuzsanna : Ételek és italok az ókori rómában
M. Porcius Cato a római köztársaságkor emblematikus figurája a barátság legjobb elősegítőjének a terített asztalt tartotta, asztalánál bőven jutott dicséret a derék és erényes polgároknak, de a becstelenekről és alantas gondolkodásúakról még csak szó sem esett, mert ezekről Cato sem megrovást sem dicséretet nem akart hallani. A baráti együttlétek és luxuslakomák oldott, vidám hangulatát a mindennapi italnak számító bor biztosította, veritas in vino hirdette az azóta szállóigévé lett római mondás. Hol és hogyan étkeztek a rómaiak? Milyen alapanyagokkal dolgozott a római gasztronómia, honnan szerezték be mindezt, és hogyan tárolták? Milyen egy valódi ókori gourmand lakomájának menüsora, egy lucullusi lakoma? Hogyan alakult ki és mi jellemzi a római borkultúrát? Mikor érett egy bor és melyik a jó? Milyen csodaszereket használ, és milyen tanácsokkal szolgál a rómaiak házi patikája? Ilyen és további hasonló kérdésekre keresi a választ kötetünk, amelynek szemelvényeit a leghíresebb
Hasonló könyvek
Keleti ételek
A Kelet, a mondák által övezett Napkelet, az egzotikus illatok és a zamatos ételek világa. A Boszporusztól Marrákesig, Damaszkusztól Iszfahánig, a hosszú hagyományra visszatekintő keleti
Japán ételek
Ez a szakácskönyv a bizonyíték arra, hogy a japán konyha nem korlátozódik kizárólag a sushira és a misolevesre, hiszen a szigetország konyhaművészete hihetetlenül sokszínű. A receptek
Halételek
A halak és a tenger gyümölcsei soha nem látott népszerűségnek örvendenek világszerte, hiszen manapság már a távoli vizeken halászott különlegességeket is meg lehet vásárolni a szakü